Brand
 
 

[ Nu 9 maanden later...NTAB Alcore ]

Datum: 4 oktober 2022

Op de kop af negen maanden geleden kondigden NTAB en Alcore hun samenwerking aan op het gebied van debiteuren. Tijd om de eerste ervaringen te bespreken met de mensen van het eerste uur Huib Wynia en John van Thiel.

Wie zijn jullie?

Huib: Geboren en getogen Amsterdammer, getrouwd met Sanne, vader van een zoon van 15. Van oorsprong jurist, maar verschillende rollen in de financiële dienstverlening. Rode draad toch wel Restructuring en Bijzonder Beheer. Vrije tijd gaat op aan wielrennen en zeilen, zondag zit ik graag in het stadion. John heeft een ‘andere kijk’ op voetbal en dat levert altijd interessante gesprekken op ;).

John: Geboren en getogen in het Brabantse, woonachtig in Delft, getrouwd met Irene, twee studerende kinderen, die het huis uit zijn. Ook van oorsprong jurist, maar bij ABN AMRO in de financiële dienstverlening gewerkt, waarvan de laatste jaren bij Bijzonder Beheer. Vrije tijd gaat op aan ‘actief’ veteranenhockey en padel. En over dat voetbal: wie het laatst lacht…!

Hoe is het contact tussen beide partijen tot stand gekomen?

Huib: John en ik kennen elkaar nog uit de ABN AMRO tijd waarin ik als Recovery Officer werkte in het team dat hij aanstuurde. Dat was in 2006/ 2007. In die tijd werkten we al veel met NTAB en het contact is ondanks dat ik ook andere kanten van de bank heb gezien altijd wel gebleven.

John: Wij kwamen Alcore steeds vaker tegen in het veld. Zo waren we samen betrokken bij het faillissement van Vidrea. We hadden dus mooi de kans om te zien hoe ze de dossiers aanpakten. Wat sowieso hielp was dat we Huib en Ronald al goed kenden vanuit hun verschillende rollen in het verleden.

Wat heeft ertoe geleid dat jullie officieel zijn gaan samenwerken?

John: Binnen NTAB dachten we al langer na over een debiteurenpropositie voor onze klanten. Met de eerdere overname van Van Beusekom is onze audit praktijk flink gegroeid en maakten we kennis met het debiteurenproduct. We misten nog specifieke Bijzonder Beheer expertise (incasso-ervaring) op dit gebied. Daarnaast ligt uitwinning van debiteurenportefeuilles in lijn met de faillissementstrajecten die we toch al doen. Alcore had daar inmiddels de nodige ervaring mee.

Huib: In 2020 hebben we al eens samen de eerste verkenningen gedaan. In die gesprekken is eigenlijk alles besproken en werd duidelijk wat de visie was van beide bedrijven en waar we voor stonden. Op zo’n beetje alle vlakken sloot het aan. We waren best onder de indruk hoe NTAB aan de weg timmerde. Daarnaast is de aansluiting ook logisch in het licht van het geringe aantal faillissementen. We kunnen elkaar nu versterken en goed voorbereid zijn op tijden dat het drukker wordt.

Wat waren jullie belangrijkste verwachtingen en zijn ze ook uitgekomen?

Huib: De audit activiteiten van beide clubs waren relatief eenvoudig in elkaar te schuiven. Alcore had met een aantal klanten goede afspraken gemaakt over hoe een debiteuren audit er uit moest zien en er waren opdrachtgevers die niet in beeld waren bij NTAB. NTAB was al een partner voor veel ‘asset based lenders’. Op dit moment zijn we best practices aan het samenvoegen met het oog op het verder optimaliseren van de audits. Voor de(pré) faillissementsopdrachten merkten we meteen dat we met het netwerk van de ‘grote broer’ goed opgelijnd waren voor onze specifieke dienstverlening. In een groot faillissement (Codema) hebben we samen de onderhanden werk portefeuille geanalyseerd met het oog op boedelkrediet en doorstart. Dat werkte meteen goed. Wat ook opvalt is dat de mentaliteit overeenkomt. De drive en passie van NTAB past goed bij ons. In de praktijk blijkt dat het zo logisch is dat we de diensten hebben gekoppeld; curatoren en banken laten ons dat ook weten.

John: Voor ons geldt dat we de afgelopen jaren op veel vlakken hebben begeven om te vernieuwen en om de dienstverlening naar klanten te verbeteren. Veel heeft te maken met interne organisatie en (data) automatisering, maar de samenwerking met Alcore zien we als belangrijke strategische stap. We zijn niet over één nacht ijs gegaan, maar de persoonlijke klik en het track record van Ronald en Huib waren belangrijke aspecten. Het is nog te vroeg voor een evaluatie, maar de eerste maanden is al gebleken dat we een goede beslissing hebben genomen. Alcore werd al meer en meer gezien in de markt en samen werken we aan nog betere producten. We zien voorzichtig wat meer beweging in de markt en goede mensen aan je binden is nu belangrijk

Zit er nog meer in het vat?

Huib: Doel is nu om de debiteurpraktijk te laten groeien en te profiteren van de kracht van NTAB om dat te realiseren. Ik zeg het vaak tegen opdrachtgevers; er is nog zoveel te winnen om de waarde in debiteurenportefeuilles te behouden. Daar heb ik me aan gecommitteerd en daar maken we mooie stappen. Ik probeer me te houden aan mijn eigen vaste voornemen; zoveel mogelijk plezier hebben in je activiteiten. Voor mij is de interactie met klanten, collega’s en mensen met wie je samenwerkt belangrijk. Ook op dat gebied voelt de stap met NTAB nu al als succesvol

John: Ja veel plannen; we zijn met spannende dingen bezig. Zo hebben we een digitale module ontwikkeld (Smart Stock en Smart Receivables) om voorraad- en debiteurenbewegingen op dagbasis te monitoren, niet alleen in financieringstrajecten, maar ook in restructuring-, WHOA- en faillissementstrajecten, zodat je alle belanghebbenden actueel en up to date van informatie kunt voorzien. Bij NTAB is het team goed op elkaar ingespeeld en klaar voor de groei van het aantal faillissementen en herstructureringsopdrachten. We verwachten op dat gebied bijvoorbeeld wel wat van de WHOA. Uitdaging lijkt op dit moment het meest te liggen in het vinden van goede mensen!

Contact

NTAB Alcore

Prins Hendriklaan 27
1075 AZ Amsterdam

+31 6 46118625
+31 6 48470703